top of page
d6640816-adcd-45a7-94ce-f08942b6f20e_thumb840_edited.jpg

QUEEREMBORG

Om de thema’s uit Bare: A Pop Opera recht te doen en de betrokkenheid met de LHBTI+ gemeenschap te versterken werken wij samen met Queeremborg. Deze organisatie zet zich in voor het samenbrengen van de queer gemeenschap in Culemborg en het verstrekken van informatie rondom deze mooie en diverse community. Wij spraken met oprichter Giovanni Roemer.

Giovanni Roemer, iedereen noemt hem Gio, is sinds 2019 woonachtig in de binnenstad van Culemborg. Deze bijna-dertiger ("Ik begin het alvast te zeggen zodat ik aan het idee kan wennen!") noemt zichzelf een sociale ondernemer. Een hoge omzet behalen is niet het doel, maar mensen helpen. In die hoedanigheid is hij dan ook onderdeel van Queeremborg; de lokale queer community van Culemborg. Daarnaast is hij coach, waarbij hij zich focust op ouders/verzorgers van en jongeren met queer vragen. En als hij niet bezig is om de wereld te redden? Dan kijkt hij graag een goede arthouse film of leest hij een boek ("Uiteraard met een maatschappelijk thema.").

Wat is jouw relatie met de queer community?

Zelf ben ik "pas" in mijn twintigers uit de kast gekomen. Eerder had ik niet bedacht dat ik misschien wel aangetrokken was tot mensen van hetzelfde geslacht. Een beetje onnozel als ik eraan terugdenk. Nu kan ik me namelijk een aantal jongens bedenken die ik in die tijd aantrekkelijk vond. Daar naar handelen had ik nooit gezien als een optie, ik kende tenslotte ook niemand die dat wel deed. Er was één jongen op school die openlijk gay was, maar die kende ik niet. Bovendien sprak men niet al te positief over hem.

In tegenstelling tot nu was er om me heen ook maar weinig representatie. Op tv zag je Geer & Goor en Paul de Leeuw, maar daar herkende ik me niet zo in. Mijn coming-out was vooral voor mezelf een groot ding; er vielen ineens heel veel puzzelstukjes op hun plek en dat wilde ik van de daken schreeuwen.


Ik heb lang moeten zoeken naar welke letter uit het LHBTIQ+ alfabet het beste bij me paste. Aanvankelijk was dat homo. Later werd het bi en voor nu is dat queer. Voor mij betekent queer vrijheid om zelf te beslissen wie ik ben en op wie ik val.

Je hebt Queeremborg opgericht. Wat is Queeremborg en voor wie?

Sinds 2019 zet ik me actief in voor de queer community in Culemborg, dit doe ik onder de regenboogvlag van Queeremborg. Queeremborg is geboren vanuit de behoefte om te weten hoe veilig het is als queer persoon in Culemborg. Om deze behoefte te vervullen moet je andere queer personen ontmoeten.

Inmiddels weten we dat hier niet een eenzijdig antwoord op is en dat het vooral belangrijk is om een plek te bieden waar je deze veiligheid zo veel mogelijk kan bieden. Daarom organiseren wij nu verschillende activiteiten, zoals borrels, filmavonden en recentelijk een pubquiz. Naast het organiseren van activiteiten houden we ons ook op de achtergrond bezig met de veiligheid van queer personen in Culemborg; zo zijn we in gesprek met de gemeente en diverse welzijnsorganisaties.

Hoe geaccepteerd en veilig het is voor de queer community in Culemborg kunnen we (nog) niet precies zeggen. Culemborg is sinds 2022 een regenboogstad en vanuit de bekende queer community horen wij gelukkig geen verontrustende geluiden van incidenten. Daardoor heeft het voor ons, op dit moment, ook nog geen prioriteit om daar een groot onderzoek naar te doen. Queeremborg is nog een redelijk jonge organisatie. We zijn dan ook vooral op zoek naar de behoefte van de queer community en hoe wij deze kunnen vervullen. Dit doen we door verschillende dingen aan te bieden en daarna te evalueren wat wel of wat niet aanslaat.

Wat is de droom of wens van Queeremborg en / of Giovanni voor de toekomst?

Mijn persoonlijke wens is iedereen echt mag zijn wie die wil zijn. We zijn ontzettend goed in het roepen dat het zo is, maar de werkelijkheid vertelt ons helaas nog iets anders. Deze wens zie ik in vervulling gaan met Queeremborg, want daar kan ik namelijk die ruimte bieden aan mensen om zichzelf te zijn. Ik geloof dat dit aanstekelijk werkt. Beetje bij beetje worden mensen steeds liever voor elkaar!

bottom of page